Periyodik Sistem ve Elementlerin Sınıflandırılması Konu Anlatımı 8.Sınıf fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Periyodik Sistem ve Elementlerin Sınıflandırılması Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Periyodik Sistem ve Elementlerin Sınıflandırılması Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Periyodik Sistem ve Elementlerin Sınıflandırılması ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Periyodik Sistem
Periyodik Tablonun Tarihçesi
Elementler arası ilişkileri görebilmek, maddelerin yapısını ve özelliklerini anlayabilmek için elementlerin sınıflandırılması önemlidir.
Periyodik Tablonun Genel Yapısı
- Periyodik tablodaki yatay sıralar periyot, dikey sıralar ise grup olarak adlandırılır. Aynı grupta olan yani periyodik tabloda alt alta yer alan elementlerin kimyasal özellikleri benzerlik gösterir.
- Periyodik tabloda sekiz tanesi A grubu, on tanesi B grubu olmak üzere toplam on sekiz grup, yedi tane de periyot bulunur. Dördüncü periyottan itibaren 2A ve 3A grupları arasında B grupları bulunur.
Periyodik Tablo ve Elektron Katman Dizilimi
Elementlerin elektron katman dizilimleri yapıldığında değerlik elektron sayısı periyodik tablodaki grup numarasını, toplam enerji katmanı ise periyot sayısını verir.
Aynı periyotta bulunan elementlerin elektron katman sayıları aynıdır. Aynı grupta bulunan elementlerin de değerlik elektron sayıları aynıdır.
Elementlerin Sınıflandırılması
Metal, Ametal ve Yarı Metallerin Fiziksel Özellikleri
Metaller;
- Isı ve elektriği iyi iletir.
- Oda sıcaklığında katı hâlde bulunur.
- Esnek oldukları için, tel ve levha hâline getirilebilir.
- Yüzeyleri parlaktır.
Ametaller;
- Isı ve elektriği iyi iletmez.
- Oda sıcaklığında katı, sıvı ya da gaz hâlinde bulunur.
- Kırılgan oldukları için, tel ve levha hâline getirilemez.
- Saydam ya da ışık geçirmez olabilir.
Yarı metaller;
- Isı ve elektriği iletir.
- Oda sıcaklığında katı hâlde bulunur.
- Tel ve levha hâline getirilebilmeleri metaller kadar kolay değildir, elementin özelliğine göre değişiklik gösterebilir.
- Bazı yarı metaller parlak, bazısı mat yüzeye sahiptir.
İstisnalar:
- Cıva (Hg), oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan bir metaldir.
- Grafit, karbondan (C) oluşan, ısı ve elektriği iyi ileten bir ametaldir.
- Brom (Br), oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan bir ametaldir.
Metal, Ametal ve Yarı Metallerin Kullanım Alanları
- Metaller, dayanıklı oldukları, ısı ve elektriği iyi ilettikleri için bina yapımından, televizyon, cep telefonu gibi elektronik aletlere kadar birçok alanda kullanılmaktadır.
- Metaller parlak yüzeye sahip olmaları nedeniyle takı yapımında kullanılmaktadır.
- Ametaller ısıyı ve elektriği iyi iletmedikleri için yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir. Ayrıca endüstriyel ürünler, deterjanlar ve neon lambalar gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
- Yarı metaller, hem metaller hem de ametallere benzer özellikler göstermektedir. İletken oldukları için, bilgisayarlarda kullanılan dijital parçaların yapımında kullanılır.