Göç eden bazı kuşların havada süzülürken “V” seklinde uçtuklarını görmüşsünüzdür. Bilim insanları neden bu şekilde uçtuklarını araştırmışlar ve;
Göç eden kuşlar niçin V şeklinde uçar?
1) “V” seklinde uçulduğunda, uçan her kuş, kanat çırptığında arkasındaki kuş için, onu kaldıran bir hava akımı yapıyor. Böylece “V” şeklinde uçan grup, birbirlerinin kanat çırpışları sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini % 70 oranında uzatıyorlar. Yani tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar. Hava akımı nedeniyle tek kanatlarında daha fazla kaldırma kuvveti ve daha az sürtünme elde ediyorlar.
2) Bir kuş, “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekiyor. Çünkü diğer kuşların yaptığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bu durumda kanatlarında daha az kaldırma kuvveti ve daha fazla sürtünme elde ediyorlar. Sonuç olarak, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna bu şekilde devam ediyorlar.
3)V grubunun başında giden kuş hiçbir hava akımından yararlanamıyor. Dolayısıyla bu durum, uçuş düzeninde diğerlerine oranla daha çabuk yorulmasına sebep oluyor. Çünkü kanatlarında daha az kaldırma kuvveti ve daha fazla sürtünme oluyor. Bu durumda en arkaya geçip, bu defa hemen arkasındaki kuş lider konumuna yükseliyor. Bu değişim sürekli yapılıyor, böylece tek tek her kuş, grubun her noktasında yer almış oluyor. Uçuş hızı yavaşlarsa gerideki kuşlar, daha hızlı gitmek üzere öndekileri bağırarak uyarıyorlar.