Elektrik Yükleri ve Elektriklenme Konu Anlatımı 8.Sınıf fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Elektrik Yükleri ve Elektriklenme Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Elektrik Yükleri ve Elektriklenme Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Elektrik Yükleri ve Elektriklenme ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Elektrik Yükleri
Doğada pozitif ve negatif olmak üzere iki cins elektrik yükü vardır. Atomların çekirdeğinde bulunan protonlar, pozitif; çekirdeğin etrafında bulunan elektronlar ise negatif yüklüdür.
Yüklü Cisimlerin Birbirleri ile Etkileşimleri
Yüklenmiş cisimler birbirleri ile itme ve çekme etkileşiminde bulunurlar. Aynı yüke sahip cisimler birbirlerini iterken, farklı yüklere sahip cisimler birbirlerini çekerler.
Ayrıca yükün cinsi ne olursa olsun, yüklü cisimler nötr cisimlere yaklaştırıldığında, nötr cisim üzerindeki yük dizilimi değişir ve yüklü cisim nötr cismi zayıf da olsa çeker.
Elektriklenme
Cisimlerin sahip oldukları toplam yük miktarı ve yüklerin madde içindeki dağılımı değişebilir. Cisimlerin yük miktarının ya da yük dağılımının değişmesi olayına elektriklenme denir.
Dokunma (Temas) ile Elektriklenme
Yüklü bir cisim, nötr bir cisme dokundurulduğunda, cisimlerin yük miktarına göre aralarında bir elektron alış verişi gerçekleşebilir. Birbirine dokunan cisimlerin elektrik yükünün değişmesi durumuna dokunma ya da temas ile elektriklenme denir. Bu tür elektriklenmede yük miktarı kalıcı olarak değişir.
- Dokunma ile elektriklenmede birbirlerine dokundurulan iletken cisimlerin toplam pozitif yük sayısı toplam negatif yük sayısından fazlaysa, cisimler birbirlerinden ayrıldığında her iki iletken cisim de pozitif elektrik yükü ile yüklenir.
- Eğer toplam negatif yük sayısı toplam pozitif yük sayısından fazlaysa, iletken cisimler birbirlerinden ayrıldığında her iki iletken cisim de negatif elektrik yükü ile yüklenir.
- Birbirlerine dokundurulan iletken cisimlerin, toplam pozitif ve negatif yük sayıları eşit ise, iletken cisimler birbirlerinden ayrıldığında her ikisi de nötrdür.
Aynı şekilde, cam çubuk ipek kumaşa sürtüldüğünde camdaki elektronlar ipek kumaşa geçer. Bu şekilde cam çubuk pozitif, ipek kumaş ise negatif yükle yüklenir.
Etki (Tesir) ile Elektriklenme
Yüklü bir cisim, nötr bir cisme dokunmayacak kadar yaklaştırıldığında yüklü cismin nötr cismin yük dağılımını geçici olarak değiştirmesine etki ya da tesir ile elektriklenme denir.
Örneğin, pozitif yüklü bir cismi nötr bitişik iki cisme yaklaştıralım.
- Yüklü cisim yaklaştırıldığı nötr cisimlerin üzerindeki yük dağılımını değiştirir.
- Bu değişim yüklü cismin yüküne bağlı olarak değişir.
- Yüklü cisim eksi yüklü ise nötr cisimlerdeki eksi yükler itilerek en uzak yerde toplanırlar.
- Yük dağılımı ve yüklü cisim bu konumda iken birbirine bitişik iki cismi ayıralım.
- Cisimler birbirlerinden ayrıldıktan sonra biri artı biri eksi yükü olur.
- Artık yaklaştırılan yüklü cisim uzaklaştırılsa bile bu iki cisim artı ve eksi yüklü olarak kalır.
Sürtünme ile Elektriklenme
Sürtünme ile elektriklenmede cisimler yük alış verişini birbirlerine temas etme ile yani dokunma ile gerçekleştirir.
Dokunma ile elektriklenmede yük akışı için en az bir cismin yüklü olması gerekirken burada iki cisim de başta nötr olabilir.
Fakat bu cisimler elektron almaya veya vermeye elverişli olduklarından elektron geçişi ile sürtünme sonrasında bir cisim artı yüklü diğer cisim ise eksi yüklü olur.
Elektriklenmenin Günlük Hayatta Kullanımları
Günlük hayatta elektriklenme gelişen teknolojinin de yardımıyla birçok alanda kullanılmaktadır.
Örneğin;
- Fabrika bacalarından çıkan dumandaki toz ve küller elektriklenme sayesinde uzaklaştırılır.
- Otomobil ve beyaz eşyaların boyanmasında da elektriklenme olayından yararlanılır.
- Fotokopi makineleri ve lazer yazıcılarda, mürekkebin kâğıda yazılabilmesinde elektriklenme olayından yararlanılır.