Besin Zinciri ve Enerji Akışı Konu Anlatımı 8.Sınıf fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Besin Zinciri ve Enerji Akışı Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak.
Besin Zinciri ve Enerji Akışı Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Besin Zinciri ve Enerji Akışı ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Besin Zinciri ve Enerji Akışı
Canlılar, yaşamsal faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi besinlerden alırlar. Ancak bitkiler, bazı bakteriler, su yosunları ve algler en büyük enerji kaynağı olan güneş enerjisini kullanarak kendi besinlerini üretirler. Kendi besinini üreten canlılara üretici denir.
İnsanlar ve hayvanlar gibi bazı canlılar kendi besinlerini yapamazlar ve hazır besinle beslenirler. Hazır besinle beslenen bu tür canlılara tüketici denir.
Ayrıştırıcılar, üreticiler ve tüketicilerin ürün atıklarını veya öldüklerinde vücutlarını besin olarak kullanır. Daha sonra ayrıştırıcıların atık ürünlerini üreticiler besin üretirken kullanır.
- Canlılar arasında farklı basamaklardaki bazı değişimleri göstermek için ekoloji piramitleri kullanılır.
- Ekoloji piramitlerinin ilk basamağında üreticiler, ikinci basamağında üreticilerle beslenen I. derece tüketiciler yer alır. İlerleyen basamaklarda ise ikincil ve üçüncül tüketiciler bulunur.
Bunun nedeni, tüm canlıların besinlerden aldıkları enerjiyi solunum, hareket ve üreme gibi yaşamsal faaliyetleri için kullanmasıdır.
Canlılar, enerjinin bir kısmını ısı olarak kaybederken, küçük bir kısmını da vücutlarında depo eder.
Genellikle en alt basamakta bulunan üreticiler sayıca en fazlayken, üst basamaklara çıkıldıkça canlı sayısında azalma olduğu görülür.
Bununla birlikte, piramidin üst basamaklarına çıkıldıkça genellikle canlıların vücut büyüklüğünün arttığı gözlemlenir.
Önce bitkilere geçen bu kimyasallar, beslenme yoluyla üst basamaklara aktarılarak canlıların vücutlarında birikir. Bu duruma biyolojik birikim denir. Piramitte üst basamaklara çıkıldıkça, biyolojik birikim artar.