Sürdürülebilir Kalkınma Konu Anlatımı 8.Sınıf fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz konulardandır. Sürdürülebilir Kalkınma Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. Sürdürülebilir Kalkınma Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
Sürdürülebilir Kalkınma
Sanayide ve teknolojide yaşanan bu gelişmelerin, gelecek nesillerin de aynı imkânlardan faydalanabilmesi için, sosyal yaşantımıza, doğal kaynaklara ve doğal çevreye zarar vermeden gerçekleştirilmesini sağlamaya sürdürülebilir kalkınma denir.
- Dünyada yaşanan nüfus artışıyla birlikte insanların ihtiyaçları da artış gösterir. Bu nedenle, doğal kaynak ihtiyacı, su ihtiyacı, besin ve barınma ihtiyacı büyük oranda artmaktadır.
- Şehirlerin büyümesi ve sanayinin gelişmesiyle yeşil alanlar azalmakta; binalar, fabrikalar ve endüstriyel üretim artmaktadır. Bu değişimler ekonomik anlamda gelişme sağlarken; doğal kaynakları, doğayı ve insanları olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
- Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmek için; doğal kaynakların tasarruflu kullanılması, endüstriyel ve bireysel faaliyetlerin doğal çevreye zarar vermemesi ve sosyal anlamda insanlar arasındaki eşitsizliklerin en aza indirilerek herkes için adil hayat şartlarına ulaşılması hedeflenmektedir.
Atık Yönetimi
Sürdürülebilir kalkınma için yapabileceğimiz en büyük katkılardan biri, atıklarımızı kontrol altında tutmak ve uygun şekilde ortadan kaldırmaktır.
Bunun için izleyebileceğimiz 3 kural var:
1) Atığını Azalt: Oluşturduğumuz atığı azaltmak için, satın aldığımız ürünleri doğru seçmeliyiz. İhtiyacımız kadar ürün satın alıp ürünlerin az malzemeyle paketlenmiş olmasına dikkat edersek açığa çıkan atık miktarını da azaltabiliriz .
2) Tekrar Kullan: Satın aldığımız ürünlerin tekrar kullanılabilir olmasına dikkat edebiliriz.
Market ya da pazarlarda kullanılan plastik poşetler yerine, daha dayanıklı ve sağlıklı bez çantaları kullanabiliriz.
3) Geri Dönüştür: İlk iki kuralı uyguladıktan sonra yapmamız gereken şey, oluşturduğumuz atıkları geri dönüşüme göndermek.
- Geri dönüşümle; kâğıt, cam, plastik, metal ve kimyasal atıklar bazı işlemlerden geçirilerek yepyeni ürünlere dönüştürülür. Geri dönüşümün hem ekonomiye, hem de doğal çevreye yararı vardır.
- Geri dönüşümle üretimde enerji ve ham maddeden tasarruf sağlanırken, birincil kaynaktan üretime göre ekonomik olarak fazla kazanç sağlanır. Bununla birlikte, organik atıklar da geri dönüştürülebilir.
- Organik atıkların özel olarak hazırlanmış kasalarda toprakla karıştırılarak bekletilmesiyle verimi yüksek toprak elde edilir. Ayrıca, organik atıklardan üretilen biyogaz, ısı ve elektrik enerjisi olarak kullanılabilmektedir.