İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı 7.Sınıf, fen bilimleri dersinde sorumlu olduğunuz bir konu olduğundan bu konu anlatımını çok iyi bilmemiz gerekmektedir. İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımı soruları daha kolay bir şekilde çözebilmeniz için size yardımcı olacak. İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme Konu Anlatımını bu yazımızda anlatıyoruz. İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme ile ilgili bilmemiz gereken konu içeriğini şu şekilde sıralayabiliriz:
İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme
Canlıların kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesine üreme adı verilir. Bütün canlılar gibi insanlar da, neslinin devamını sağlamak için ürer.
Dişilerde Ürümeyi Sağlayan Yapı ve Organlar
Yumurtalıklar, yumurta kanalları, döl yatağı ve vajina, dişilerde üremeyi sağlayan yapı ve organlardır. Yumurtalar, yumurtalıkta üretilir. Yumurtalıklar, karın boşluğunun iki tarafında bulunur. Yumurta kanalı, yumurtaların döl yatağına iletilmesini sağlar. Ayrıca, sperm ve yumurtanın birleşmesi, yani döllenme yumurta kanalında gerçekleşir. Döl yatağı, döllenen yumurtanın yerleşip geliştiği yerdir. Vajina ise spermlerin bırakıldığı ve döl yatağı ile dış ortamın bağlantısını sağlayan kanaldır.
Erkeklerde Ürümeyi Sağlayan Yapı ve Organlar
Testisler, salgı bezleri, sperm kanalı ve penis, erkeklerde üremeyi sağlayan yapı ve organlardır. Spermler testislerde üretilir. Salgı bezleri, spermlerin hareketini kolaylaştıran sıvıların salgılanması ile görevlidir. Sperm kanalı, spermlerin testislerden penise taşındığı kanaldır. Penis ise spermlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan kısımdır. Ayrıca, idrar da penis aracılığıyla vücut dışına atılır.
Döllenme
Spermin yumurta ile birleşerek çekirdeklerinin kaynaşmasına döllenme adı verilir. Döllenme olayı, dişilerin vücudunda yumurta kanalında gerçekleşir. Döllenen yumurtaya zigot adı verilir. Zigot, anne karnında arka arkaya mitoz geçirerek gelişir ve embriyoyu oluşturur. Embriyonun dokuzuncu haftadan itibaren el ve ayak gibi uzuvları oluşmaya başlar ve embriyo fetüs adını alır. Fetüs, anne karnında gelişimine devam eder ve döllenmeden yaklaşık 40 hafta sonra da bebek dünyaya gelir.
Gebelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için, öncelikle anne adayının sağlıklı olması gerekir. Bu nedenle, gebelik döneminde anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Anne adayları;
» Yeterli ve dengeli beslenmeli,
» Doktor önerisi dışında ilaç kullanmamalı,
» Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmalı,
» Radyasyonun yoğun olduğu yerlerde bulunmamalıdır.